Dit is een gearchiveerde versie van www.webrichtlijnen.nl.

Verkorte titel
Gu1 Bouw gelaagd: content en functionaliteit gelaagd aanbieden

Volledige titel van de techniek

Gu1: Als technologie wordt toegepast die niet voldoet aan alle drie hieronder genoemde kenmerken, dienen content en functionaliteit gelaagd te worden aangeboden. De kenmerken zijn:

Opmerking 1: Om aan deze afdoende techniek te kunnen voldoen moet altijd sprake zijn van overeenstemming met conformiteitseisen 4. Louter door toegankelijkheid ondersteunde manieren om technologieën te gebruiken en 5. Niet-interferentie.

Toepasbaarheid

Alle technologieën waarmee content wordt aangeboden.

Deze techniek is van toepassing op:

Beschrijving

Deze techniek is bedoeld om de afhankelijkheid van specifieke technologieën te beperken bij de toegang tot content. Alle technologieen waarmee content en functionaliteit worden aangeboden dienen te voldoen aan de genoemde kenmerken. Indien dit niet het geval is, dan dienen de content en functionaliteit gelaagd te worden aangeboden.

Hiermee zijn content en functionaliteit ook beschikbaar voor bezoekers die niet (kunnen) beschikken over de toegepaste technologieën.

Voorbeelden

Opmerking: Voorbeelden hebben uitsluitend een informatieve functie. Het is niet de bedoeling om een succescriterium te beoordelen enkel op basis van de hier gepresenteerde voorbeelden.

(Fout) voorbeeld 1: video

Een video wordt aangeboden met mediaspeler X, een browserplug-in van een commerciële softwareaanbieder. De browserplug-in is beschikbaar voor verschillende platformen en browsers. Het gebruikte bestandsformaat voldoet niet aan de definitie van een open standaard. De browser-plugin biedt geen ondersteuning voor toetsenbordbediening, ondertiteling en audiodescriptie.

Wanneer ondersteuning voor browserplug-in X niet beschikbaar is wordt de video automatisch afgespeeld met browserplug-in Y. Het in mediaspeler Y gebruikte bestandsformaat is niet open. Deze mediaspeler is echter ontwikkeld met een door toegankelijkheid ondersteunde technologie en voldoet aan de voor deze technologie gedocumenteerde eisen. Daardoor is de speler te bedienen met een toetsenbord, heeft het in- en uitschakelbare ondertiteling en een inschakelbaar audiospoor dat beschrijft welke informatie via beeld wordt overgebracht.

Op dezelfde webpagina is de video tevens beschikbaar als downloadbaar bestand. Er is keuze uit meerdere bestandsformaten, waarvan er één voldoet aan de eisen voor een open specificatie. De ondertiteling, een audiobeschrijving en de uitgeschreven tekst worden via aparte bestanden aangeboden. Deze bestanden kunnen worden afgespeeld in een mediaspeler naar keuze die is geïnstalleerd op het internetapparaat van de bezoeker.

Hoewel de aanbieder in voorbeeld 1 de content gelaagd heeft aangeboden, wordt niet voldaan aan alle in deze techniek beschreven toetsingscriteria. Het probleem is dat, wanneer browserplug-in X en Y beide door de browser worden ondersteund, de video altijd met X zal worden afgespeeld. Browserplug-in Y is niet beschikbaar; de toegankelijkheid van de videocontant is dus niet onder alle gebruikersomstandigheden geborgd.

(Goed) voorbeeld 2: video

In de gelaagde opzet is de content primair beschikbaar met mediaspeler Y (zie voorgaand voorbeeld 1). Bij afwezigheid van browserondersteuning voor Y is de content beschikbaar met mediaspeler X.

Op dezelfde webpagina is de video tevens beschikbaar als downloadbaar bestand. Er is keuze uit meerdere bestandsformaten, waarvan er één voldoet aan de eisen voor een open specificatie. De ondertiteling, een audiobeschrijving en de uitgeschreven tekst worden via aparte bestanden aangeboden. Deze bestanden kunnen worden afgespeeld in een mediaspeler naar keuze die is geïnstalleerd op het internetapparaat van de bezoeker.

(Goed) voorbeeld 3: video

Een videofragment wordt aangeboden door middel het element video. Dit element maakt deel uit van de HTML 5 specificatie. Het fragment is via het video-element beschikbaar in twee bestandsformaten, AVC en webM. AVC (maakt gebruik van de H.264 video codec) is een officiële ISO-standaard en wordt veel gebruikt, maar voldoet vanwege licentierestricties niet aan de eisen die gelden voor een open standaard. WebM (maakt gebruik van de VP8 codec) is een open specificatie zonder licentierestricties. De laatste versies van de algemeen gangbare user agents ondersteunen minimaal een van beide formaten.
De toegankelijkheid wordt geborgd door in het video-element te specificeren waar het ondertitelingsbestand zich bevind, samen met het bestand dat een beschrijving bevat van de informatie die louter visueel wordt overgebracht.

Voor oudere versies van browsers - die HTML 5 niet ondersteunen - is binnen het video-element een videospeler opgenomen, op basis van een veelgebruikte browserplug-in. Deze videospeler maakt gebruik van dezelfde video-, ondertitelings- en geluidsbestanden. In geval de browserplug-in afwezig is zijn de afzonderlijke bestanden als download beschikbaar. Deze bestanden kunnen worden afgespeeld in een mediaspeler die is geïnstalleerd op het internetapparaat van de bezoeker.

In dit voorbeeld wordt direct in de eerste laag voldaan aan de eisen met betrekking tot toegankelijkheid en openheid. De aangeboden fall-back met de browserplug-in zorgt er voor dat ook voor de meeste bezoekers met een oudere browser een optimale gebruikersvbeleving beschikbaar is. Alleen voor bezoekers zonder browserplug-in is die beleving niet beschikbaar. Alle content is echter ook voor hen beschikbaar.

Informatiebronnen

Opmerking: Informatiebronnen zijn uitsluitend informatief bedoeld. Ze maken geen deel uit van de Webrichtlijnen. Deze opsomming impliceert geen goedkeuring van de bronnen door de opstellers of toezichthouders van deze specificatie.

Gerelateerde technieken

Toetsen

Procedure

  1. Controleer welke technologieën zijn gebruikt om gelaagd te bouwen;
  2. Controleer of minimaal een van de technologieën waarmee de content wordt aangeboden door toegankelijkheid ondersteund is EN dat deze technolgie onder alle gebruikersomstandigheden aanwezig is;
  3. Controleer of minimaal een van de technologieën waarmee de content wordt aangeboden voldoet aan de definitie van een open standaard of een open specificatie EN dat deze technolgie onder alle gebruikersomstandigheden aanwezig is;
  4. Controleer per gebruikte technologie of deze wordt ondersteund door de algemeen gangbare user agents. De user agents die alle gebruikte technologieën ondersteunen worden ingedeeld in groep A, de user agents die een of meer gebruikte technologieën niet ondersteunen worden ingedeeld in groep B;
  5. Controleer met de user agent(s) uit groep B of de content of functionaliteit beschikbaar zijn. Voor deze controle dienen eventuele browserplug-ins te worden uitgeschakeld, of verwijderd.

Opmerking: Welke browser(versie)s gelden als 'algemeen gangbare user agents' en welke besturingssystemen als 'algemeen gangbare platforms' verandert in de loop van de tijd. In het project Graded Browser Support (GBS) van Yahoo worden aanbevelingen gedaan over welke besturingssystemen, browsers en broweserversies door webontwikkelaars zouden moeten worden ondersteund. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt. Met 'algemeen gangbare user agents' worden in deze versie van de webrichtlijnendocumentatie alle browsers bedoeld die met 'A-grade' zijn aangeduid in de GBS Browser Support Chart.
In de defnitie van hulptechnologie wordt tevens de term 'algemeen gangbare user agent' nader toegelicht.

Verwacht toetsresultaat

Er wordt aan het succescriterium voldaan bij de volgende uitkomst:

Opmerking: Alle technieken hebben een informatieve status - het is niet verplicht om ze te gebruiken. De "afdoende technieken" worden als afdoende beschouwd om aan succescriteria te voldoen; het is echter niet noodzakelijk om deze technieken toe te passen.
Het staat eenieder vrij om nieuwe technieken voor te stellen.