Toegankelijkheidsaudit

Met een toegankelijkheidsaudit weet je of jou website aan de toegankelijkheidsrichtlijnen voldoet. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op basis van de Web Content Accessibility Guidelines 2 (WCAG 2.1) vroeger binnen de overheid bekend als Webrichtlijnen.

Waarom een audit?

Een audit laat je uitvoeren als je zekerheid wilt over de toegankelijkheid (en kwaliteit) van je website. Een audit is kwalitatief en in omvang gelijk aan de inspectie die de officiƫle inspectie-instellingen uitvoeren.

Resultaat

Ik voer het onderzoek uit volgens de op het W3C gepubliceerde evaluatiemethode (WCAG-EM). Uit het onderzoek volgt een volledig rapport die gebruikt kan worden als conformiteitverklaring. Zijn er issues gevonden dan adviseer ik je graag wat je verder kunt doen in een verbetertraject.

Kosten

Vraag voor een audit een prijsopgave aan. De prijs van een onderzoek hangt af van:

  1. Omvang van de website.
  2. Technische complexiteit.
  3. Het niveau waarop getoetst moet worden:
    • Toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2) of Webrichtlijnen versie 2.
    • Niveau A of AA.
  4. Optioneel: oplossing of oplossingsrichting

Als je met het onderzoeksrapport aan de slag gaat dan kunnen er altijd vragen zijn over de bevindingen. Die beantwoord ik graag! De webredactie, de webbouwer of anderen die aan de website meewerken mogen hun vragen per e-mail of telefonisch stellen. Dit krijg je er gratis bij; ik hanteer hiervoor een fair use policy.

Ik adviseer om het onderzoek elk jaar of 2-jaarlijks te herhalen.

Toegankelijkheidsverklaring

Mocht er onverhoopt redenen zijn dat er niet aan alle toegankelijkheidseisen kan worden voldaan, dan kan ik ondersteuning bieden bij het opzetten van een goede toegankelijkheidsverklaring.

Andere diensten die op de audit aansluiten:

Mocht jou website nog in ontwikkeling zijn, dan is wellicht een initiƫle scan op toegankelijkheid zinvol. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een quickscan.