CMS'en bij gemeenten infographic

Maken gemeenten gebruik van open source? Wat is beter? In hoeverre is de toegankelijkheid bij gemeenten geborgd? Zijn websites met een open-source-CMS toegankelijker?

Open source wint terrein op gesloten source

Onderstaande weergave is niet voor iedereen bruikbaar. De gegevens zijn op toegankelijke wijze beschikbaar op open source bij gemeenten.

Gemeentewebsites steeds vaker geschikt voor mobiel

Onderstaande weergave is nog niet in toegankelijke vorm beschikbaar.

Op de y-as zie je het aantal websites. Op de x-as de ouderdom van de gemeentelijke websites in jaren. Het topje, het gearceerde deel, is het aantal websites dat niet (goed) bruikbaar is op mobiel. De rest van de balk (groen) geeft het aantal websites aan dat op mobiel bruikbaar is.

Meting: 31 december 2016.
De meeste websites zijn niet ouder dan 3 jaar en websites ouder dan 5 jaar komen weinig voor. Opvallend is dat er in 2015 en 2016 nog steeds websites gebouwd worden die niet goed op mobiel werken. Gemiddelde leeftijd van gemeentewebsites is 2,5 jaar. Gemeenten vervangen hun website gemiddeld na circa 4 jaar. De oudste website is bijna 10 jaar oud, maar er wordt druk gewerkt aan een nieuwe website.

Toegankelijkheid en open of gesloten source

Het maakt niet uit. Het is de combinatie van opdrachtgever, opdrachtnemer, organisatie en goede techniek.

Onderstaande weergave is niet voor iedereen bruikbaar. De gegevens uit onderstaand schema zijn op toegankelijke wijze beschikbaar:

In het schema zijn de minder vaak gebruikte CMS'en samengevoegd in de groep Overig.

Uitleg over de toegankelijkheidsverklaringen

  • Onderzoek door derden - de gemeente website is getoetst door een onafhankelijke partij en hiervan is online een waarmerk beschikbaar of de positieve uitslag van het onderzoek te is online te vinden.
  • Toegankelijkheidsverklaring - de gemeente heeft een pagina op de website met daarop een complete uitleg:
    • over welke aspecten van de standaard de verklaring gaat.
    • wat de (geldige!) reden is dat niet kan worden voldaan.
    • wat de gevolgen voor bezoekers van de site is (per onderdeel beschreven).
    • welk alternatief wordt aangeboden.
    • welke maatregelen er worden ondernomen om alsnog te voldoen, inclusief een deadline.
    • reactiemogelijkheid met informatie over ontvanger en reactietijd
  • Verklaring onvolledig/fout - als niet aan hierboven genoemde uitleg wordt voldaan of als de lijst met issues onvolledig is, wordt de verklaring afgekeurd.
  • Geen verklaring of verklaring is weg - er is niks gevonden dat iets over toegankelijkheid van de website of webrichtlijnen beschrijft. Ook komt het voor dat een ooit bestaande toegankelijkheidsverklaring op dit moment en melding geeft 404 Pagina niet gevonden.
  • Hergebruik van data

    Creative Commons-Licentie Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie. Wil je de informatie op deze pagina gebruiken? Dat kan, door naamsvermelding of sponsorschap. Ik beheer deze pagina's in mijn vrije tijd.

    Over deze pagina

    De informatie op deze pagina is samengesteld uit diverse eigen en externe bronnen. De inhoud verandert regelmatig. Minstens eens per maand wordt de database bijgewerkt. Sommige cijfers worden minder vaak bijgewerkt. Deze pagina wordt bijgehouden door Jules Ernst - stel je vragen via @JulezRulez op Twitter