Bronnen

De informatie op deze site wordt op verschillende manieren verzameld.

Bronnen en bronvermelding

Alles op mijn website mag je hergebruiken; bron- of naamsvermelding is voldoende. Houd er rekening mee dat sommige informatie op deze website van andere bronnen afkomstig kan zijn. Soms zijn de gegevens niet actueel op mijn website! Wil je zeker weten dat je de juiste en meest recente gegevens download, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Creative Commons-Licentie Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Toegankelijkheid

Webrichtlijnen.nl

Ik maakte gebruik van het overzicht van overheden met informatie over de toegankelijkheid van de website. Deze lijst wordt sind 1 september 2015 niet meer niet meer bijgewerkt en is rond oktober offline gehaald. De informatie over webrichtlijnen op mijn website zijn daardoor verouderd en onbetrouwbaar. Op dit moment kijk ik op de websites van:

Inmiddels zijn er mooie overzichten over de digitale toegankelijkheid in Nederland op basis van handmatig verzamelde informatie. Dit was veel werk en kost tijd om bij te houden. Veel van deze info is dan ook (nog?) niet online gepubliceerd.

WAVE van WebAIM

Web Accessibility Evaluation tool is onder andere als browser plug-in beschikbaar.

aXe Deque

The Accessibility Engine. Hiermee kan je geautomatiseerd meerdere websites toetsen.

eACcessibility (EIII)

De eAccessibility checker van het European Internet Inclusion Initiative (voor sommigen bekend als TingTun).

Overheidsinformatie

Overheidsorganisaties (overheid.nl)

In 2012 heb ik de gegevens van alle gemeenten, provincies en waterschappen van de almanak.overheid.nl gehaald door middel van scrapen. De RUD's en omgevingsdiensten zijn te vinden op Omgevingsdienst.nl. De gegevens zijn waar nodig verbeterd en verrijkt. Inmiddels houd ik deze informatie zelf actueel door de ontwikkelingen bij gemeenten te volgen. Daarnaast bieden een aantal leveranciers en overheden eigen informatie aan om de overzichten actueel te houden.

Rijksoverheid

In het Websiteregister Rijksoverheid staan alle geregistreerde websites van de Rijksoverheid. In het Websiteregister staat hoe vaak de website gemiddeld per maand is bezocht en hoe ver de websites zijn met de uitvoering van het toegankelijkheidsbeleid.

Voor onderwijs haal ik de open databestanden van DUO op.

Metatopos

De meest betrouwbare site met informatie over gemeentelijke en provinciale samenvoegingen, herindelingen en naamswijzigingen.

CBS

Van de CBS-website haal ik het aantal inwoners per gemeente.

Postcode API

Via de Poscode API heb ik de locaties van alle gemeentehuizen verzameld. Deze gebruik ik op mijn Webrichtlijnen op een kaartje en in mijn overzicht van gemeenten om een precieze link naar Google-maps te maken.

Vindbaarheid

Google

Veel van de gegevens verzamel ik door gestructureerd te zoeken in zoekmachines.

DMOZ.org

Geautomatiseerd gezocht in DMOZ.org op aanwezigheid van de organisaties.

Google Insight

Hier kan je je website testen op een Pagespeed, Mobile friendliness, ...

Techniek en veiligheid

Internet.nl

Hier test je je website op moderne internettechnieken.

Qualys SSL Labs

Op Qualys SSL Labs test je je website op veiligheidsmaatregelen..

Overige informatie

Informatie op mijn site die niet via hierboven genoemde websites verzameld zijn, zijn in het algemeen door zelfgemaakte tools geautomatiseerd bijeen gebracht. Hiervoor gebruik ik JavaScript, PHP en tools als Xenu, Phantom.

CMS'en detecteren? Dat kan je ook zelf via: