PDF generator tools

 Laatst gewijzigd: 28 april 2022

Veelgestelde vraag: weet jij een tool waarmee je toegankelijke PDF's kunt genereren? Ik wel want ik ben ook op zoek naar een goede tool. Helaas zijn de prijzen van de meeste tools niet echt zzp-vriendelijk.

Developerstools

iTextPDF

iTextPDF heeft zich ooit bewezen in een project waarbij boardingtickets gegenereerd moesten worden. Laagdrempelig qua toegankelijk maken. Prijs kan een dingetje zijn.

PDFreactor

PDFreactor wordt onder andere gebruikt bij een grote inspectie-instelling. Zorgt voor goed toegankelijke PDF-documenten. Heeft een prijskaartje die hoog kan zijn als je jaarlijks relatief weinig documenten genereert.

Prince

Prince wordt door velen genoemd, waaronder toegankelijkheidsdeskundigen. Dan moet het goed zijn. Prijs kan een dingetje zijn als je deze op een server wilt gebruiken.

Oxygen XML

Oxygen XML benoemd toegankelijkheid bij hun product. Heftige prijs wel.

DocRaptor

DocRaptor is een API die gebruik maakt van Prince HTML-to-PDF. De prijs is voor kleine partijen en organisaties die incidenteel gebruik willen maken van deze dienst heel acceptabel.

ADstream

ADStream komt van de makers van axesWord. Zie

Tekstverwerker naar PDF

Adobe Acrobat Pro DC

Adobe Acrobat Pro DC is een pakket waarmee het zou moeten lukken. Helaas vergt het pakket een hoge leercurve en dan nog kan je flink de mist in gaan als je per ongeluk iets fout doet. Bezorgd je RSI.

axesWord

axesWord wordt aanbevolen door Firm Ground; dan moet het goed zijn. Dit product werkt als een add-on in MS Word. Er is een probeerversie die wat extra ongewenste informatie opslaat. Met axesPDF kan je controleren of je document toegankelijk is. Licentie start bij 499 euro per jaar (heb ik nog niet geverifieerd).