Kampen

Deze gratis dienst is gestopt.

Deze pagina is offline gehaald. Jarenlang hebben mensen hier content vanaf kunnen halen, maar op een foto in een miniscreenshot van een homepage van een gemeente daar bleek copyright op te zitten. En dat mag niet. Ook al is de screenshot slechts zo groot als een postzegel en de foto in het screenshot nog maar een 150 pixels breed is en nauwelijks meer herkenbaar is zegt een bedrijf die gespecialiseerd is in het opsporen van plaatjes dat ik een dief ben en de foto gestolen heb. Dit terwijl ik geen enkel intentie had de foto te gebruiken, maar de screenshots gebruikte om te laten zien hoe de website eruit zag ten tijde van het onderzoek naar de kwaliteit van de website. Omdat dit allemaal geautomatiseerd werd uitgevoerd kon ik moeilijk op elke website via het colofon uitzoeken of er toevallig een foto op de homepage werd gebruikt waarop copyright zat. Ik vind dat men echt is doorgeschoten en bezig is op deze manier het internet stuk te maken.

Ik moet een bedrag betalen waarvan de fotograaf zelf waarschijnlijk een schijntje van krijgt. Als die uberhaupt ooit te weten komt dat dit heeft gespeeld.

Mijn punten:

  • Ik had geen enkele intentie te profiteren van de afbeelding op de betreffende website, iets met die afbeelding te doen.
  • De screenshots waren er om te laten zien hoe de websites er op moment van onderzoek uitzagen, dit omdat websites wel eens kunnen veranderen. Dan was meteen herkenbaar dat de cijfers de oude website betreft en niet de nieuwe.
  • Citaatrecht biedt de mogelijkheid om bij een uitleg een screenshot mee te leveren. In dit geval valt het screenshot onder citaatrecht, omdat het screenshot enkel tot doel had de website op dat moment te laten zien. Zeker in het formaat waarop de screenshot wordt getoond.

Ik wil dit op legale wijze doen. Echter er wordt geen enkel advies te geven om screenshots geautomatiseerd in 320x256 pixels te tonen zonder inbreuk te maken op copyrights. (Dat zou toch mogelijk moeten zijn?)

Bronnen

Lees hoe ik aan mijn informatie kom op bronnen.

200 OK, Jules Ernst - stel je vragen via @JulezRulez op Twitter

Gemeenten laatst bijgewerkt: 02 augustus 2022 (v2022-07)