ICT-adviseur

Dit is een kopie van een pagina uit het boekje Digitale toegankelijkheid in jouw organisatie: wie doet wat?

Als ICT-adviseur zorg je dat er binnen je afdeling voldoende kennis is over toegankelijkheid en de toegankelijkheid van software en systemen in jouw organisatie.

Wat moet je doen als ICT-adviseur?

  • Neem toegankelijkheid op in de eisen die gesteld worden aan software en systemen. Betrek Inkoop.
  • Zorg dat in de organisatie alleen software gebruikt wordt waarmee toegankelijke content gemaakt kan worden. Inventariseer welke software er is en onderzoek of deze software toegankelijkheidsproblemen opwerpt. Onderzoek in dat geval of andere of aanvullende software nodig is. Een pdf-printer is een voorbeeld van software die niet aan de eisen voldoet.
  • Inventariseer welke software werknemers kunnen gebruiken en welke extra software op werkplekken nodig is (zoals een screenreader, een tool voor contrast meten of spraakbediening). Ontwikkelaars, maar ook redacteuren en communicatiemedewerkers, moeten kunnen testen. Zonder deze software kunnen ze niet goed werken aan toegankelijke informatie en diensten.
  • Weet dat niet iedereen op de ‘standaardmanier’ met een computer werkt en weet wat dat inhoudt. Zorg voor basiskennis over functiebeperkingen en hulpapparatuur bij IT-support en andere afdelingen die contact met gebruikers hebben.
  • Weet en documenteer wat wel en niet toegankelijk is aan gebruikte systemen en software.
  • Inventariseer processen en systemen waarmee digitale informatie in de organisatie gecreëerd of beheerd wordt op het ontstaan van toegankelijkheidsproblemen en adviseer over oplossingen.

Nuttige links