terug naar overzicht | volledig rapport

Details Rapportage van Gemeentebelastingen Amstelland

Scope van de evaluatie

Naam websites Gemeentebelastingen Amstelland
Scope van de website Alle pagina's op www.gemeentebelastingenamstelland.nlAlle aan deze organisatie gerelateerde PDF's op admin.sduconnect.nl/
  • niet de pagina's op mijn.gemeentebelastingenamstelland.nl (achter DigiD)
  • niet de pagina's op www.amstelveen.nl (ander onderzoek)
Conformiteitsdoel WCAG 2.1 niveau AA

Uitgebreide toetsresultaten

1. Waarneembaar

1.3 Aanpasbaar

1.3.1 Info en relaties (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.1 Info en relaties


Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 1: Op www.gemeentebelastingenamstelland.nl/zoeken staat de kop onder de datum (en het soort pagina) dat bij de kop hoort

1.3.2 Betekenisvolle volgorde (Niveau A)

Informatie over succescriterium 1.3.2 Betekenisvolle volgorde


Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 2: Op www.gemeentebelastingenamstelland.nl/zoeken staat de kop onder de datum (en het soort pagina) dat bij de kop hoort

1.4 Onderscheidbaar

1.4.3 Contrast (minimum) (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.3 Contrast (minimum)


Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 3: Tekst van de Copyright in de footer heeft een te laag contrast. Is 3,6:1, moet 4,5:1 zijn.

Bevinding 4: Op bijv. www.gemeentebelastingenamstelland.nl/amstelveen/product/… heb je een knop home (in de rode balk bovenin) dat een te laag contrast lijkt te hebben als het focus heeft. Het heeft 4:1, is 14 pixels en is volgens mij niet bold (niet zeker over dat laatste)

Bevinding 5: Het cijfer met de hoeveelheid zoekresultaten op www.gemeentebelastingenamstelland.nl/zoeken heeft te weing contrast met de achtergrond. Dit is 2.7:1 en moet 3:1 (in plaats van 4.5:1) zijn omdat dit grote tekst is.

1.4.10 Reflow (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.10 Reflow


Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 6: De knop voor tekstgrootte, de verschillende social media knoppen en diverse links naar pagina’s op o.a. www.gemeentebelastingenamstelland.nl/home/publicatie/… in het blok aan de rechterkant is nauwelijks meer zichtbaar bij reflow. Deze worden in een menuknop geplaatst. Het enige wat je ziet van deze menuknop is de bovenkant ven een bolletje onderaan de pagina dat visueel verdwijnt als je er met de muis overheen gaat.

1.4.12 Tekstafstand (Niveau AA)

Informatie over succescriterium 1.4.12 Tekstafstand


Uitkomst: Onvoldoende

Bevinding 7: Text spacing, bij het blok rechtsonderin bij contactgegevens loopt de tekst daarboven “Balie openingstijden: ma t/m vr 8.30 tot 12.30 uur.” door de tekst van de balie heen. Dit blok komt op meerdere pagina’s terug.

Bevinding 8: Dit is denk ik niet afkeurbaar, omdat tekst normaal ook afgebroken wordt, maar op www.gemeentebelastingenamstelland.nl/amstelveen/ bij text spacing zijn meerdere blokken die eerder afbreken (bijv. Taxatieverslag Amstelveen)

2. Bedienbaar

2.4.1 Blokken omzeilen (Niveau A)

Informatie over succescriterium 2.4.1 Blokken omzeilen


Uitkomst: Onbekend

Bevinding 9: Op iedere pagina heb je een skiplink voor de hoofdnavigatie. Deze werkt niet, je blijft op dezelfde plek staan. Niet zeker of dit afkeurbaar is en of dit onder dit criterium valt.

****** Tot.: 9 Bevindingen

Onderbouwing van de evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van de evaluatiemethode van het W3C, WCAG-EM. Dit gebeurt grotendeels handmatig door een steekproef te nemen. Ondanks alle zorgvuldigheid en ervaring van de onderzoeker kan het voorkomen dat een probleem niet gesignaleerd is. Houd er rekening mee dat in een volgend onderzoek bepaalde onderdelen anders worde beoordeeld omdat technologieën en hulpsoftware worden doorontwikkeld. Bij het handmatig onderzoek wordt gebruik gemaakt van tools.

Steekproef getoetste webpagina's

Ondersteunende technieken

Bronnen

Deze rapportage is grotendeels gemaakt met de online evaluatietool van W3C.

Over 200 OK/Jules Ernst

200 OK (Jules Ernst) helpt organisaties om digitale toegankelijkheid te realiseren en te borgen. Dit doet hij door mee te werken in projecten, trainingen en workshops te geven en websites en webapplicaties te onderzoeken op toegankelijkheid. Jules Ernst is adviseur op het gebied van digitale toegankelijkheid sinds 2007.